Veterinär Hägersten Fruängen

Frågor och svar Mälarhöjdens Veterinärpraktik

Idag: 08:00 ­- 18:00

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar inför sövning och operation hos oss på Evidensia Mälarhöjdens veterinärpraktik. När er hund eller katt ska sövas hos oss för att opereras kan det vara många frågor som uppkommer. Vi försöker svara på alla frågor vid besök hos veterinären innan operationsdagen, men nedan följer svar på några ofta förekommande frågor. 

Hur går inlämningen till på narkosdagen?

Narkos är ett annat ord för att söva. Alla djur som ska sövas och opereras under dagen kommer på morgonen till något vi kallar operationsintag. Det är ett kort besök på ungefär en kvart där ni som ägare tillsammans med ert djur träffar den veterinär som kommer att ha hand om djuret under dagen. Vid detta besök görs en enklare undersökning av ert djur och veterinären går igenom med er vad som ska göras under operationen. I normalfallet lämnas sedan ert djur på kliniken och hämtas sedan på eftermiddagen när operationen är klar och hen har vaknat ur narkosen.

När får vi hämta vår hund/katt?

Alla djur som ska sövas under dagen lämnas in på morgonen och hämtas i normalfallet någon gång under dagen när operationen är klar och ert djur har vaknat. Vid besöket på morgonen då djuret lämnas kommer vi överens om en tid när djuret ska hämtas. Vid speciella önskemål gällande hämtning är det bra om vi får veta det i god tid innan – ring i så fall till kliniken innan operationsdagen.

Varför kan det behövas flera sövningstillfällen vid tandproblem?
Vid första sövningstillfället görs oftast en djupgående rengöring (tandstensborttagning) samt en noggrann undersökning av munnen där vi noga kollar fickdjup samt gör en röntgen av alla tänder. Allt detta ingår i det vi kallar tandvårdspaketet vilket är en grundförutsättning för att få en fullständig bild av tandstatusen på ert djur och för att därefter kunna bedöma om det krävs ytterligare åtgärder.

Om vi vid första tillfället upptäcker tänder som behöver åtgärdas eller dras ut är det inte säkert att det kan göras direkt utan det krävs vanligen att ni återkommer för en till tandoperation en annan dag. Veterinären gör alltid en individuell bedömning av vad som blir bäst för just ert djur och hur åtgärderna delas upp på de olika tillfällena. En anledning till att vi hellre opererar vid två eller flera tillfällen är att kortare narkostider minskar risken vid sövning.

Vad behöver vi tänka på inför sövningen?

Hundar och katter behöver fastas 4-6 timmar innan operation eller sedering/sövning. I normalfallet får ni ett sms 48 timmar innan er bokade tid med information om att ert djur inte ska äta någon mat efter kl 24:00 natten innan operationsdagen. Detta är en bra riktlinje som gäller både hundar och katter. När ert djur fastar ska hen inte få någon mat att äta men ska ha fri tillgång på vatten.

Har du ett djur under 6 månader eller som har någon sjukdom kan det vara andra tider som gäller – fråga då veterinären. Rådgör även med veterinären om ert djur står på kontinuerlig behandling och får medicin varje dag. Veterinären kan ge besked om medicinen ska ges som vanligt eller om ni inte ska ge medicin på operationsdagen.

Vad behöver vi tänka på efter sövningen?

När ni hämtar hem ert djur efter en sövning kan hen vara lite trött och omtöcknad. Detta kan hålla i sig en stund och ni bör därför hålla lite extra koll på ert djur under resten av dagen. Mat kan ges när ert djur kan gå utan att vingla (oftast efter ca 3-6 timmar) om inte veterinären sagt något annat. Specialmat kan vara aktuellt i vissa fall efter tandoperation. Allt detta kommer ni få mer information om när ni hämtar ert djur efter operationen.

I vilka fall rekommenderar vi att ta blodprov innan sövning?

Är ert djur över 8 år rekommenderar vi alltid att ett blodprov tas innan sövning. Blodprovet bör tas minst 2 veckor och max 3 månader innan sövningsdagen för att vi i god tid ska kunna upptäcka avvikelser eller underliggande sjukdomar. Detta för att kunna påbörja behandling samt kunna anpassa narkosen individuellt för just ert djur. Blodprov tas i samband med besök hos veterinär eller sköterska.

Vi rekommenderar ofta ett besök där vi undersöker tänderna på ert djur i vaket tillstånd (s k tandpol/veterinärkonsultation tand) innan vi bokar in en tandoperation? Varför då?

Ofta kan veterinären vid detta besök göra en bedömning av tänderna och se vilka tänder som behöver åtgärdas. Vi kan då bättre planera för operationen och genomföra vissa tandåtgärder redan i samband med tandvårdspaketet som görs vid det första tillfället. Ett tandpolbesök ger också en möjlighet att prata med er ägare samt undersöka djuret så att vi vet att hen mår bra och klarar av en narkos. Om vi rekommenderar blodprov kan även dessa tas vid polbesöket. Ett tandpolbesök ger även möjlighet att få bättre information om vilka tandåtgärder vi rekommenderar för just ert djur samt att få en bättre prisuppgift för åtgärderna.

Vad kostar operationen/tandundersökningen?

Här på hemsidan kan ni läsa om priserna för våra tandvårdspaket. Priserna inkluderar narkos och gäller för en frisk patient som inte kräver en specialnarkos. Vid specialnarkos och övriga tandåtgärder ges individuella prisuppgifter beroende på vad som ska göras och hur lång tid det tar.

Vad är en specialnarkos?

En narkos innebär alltid en viss risk men vissa sjukdomar och åkommor ökar denna risk. Om din hund eller katt har en sjukdom som påverkar narkosrisken, ex vis diabetes eller sjukdomar i hjärta eller njurar så anpassar vi narkosen för att minska riskerna för ditt djur. Det kallar vi specialnarkos och kan ex vis innebära att vi använder andra läkemedel vid narkosen och att vi justerar övervakningen. Även sk trubbnosiga hundar och katter kan ha ökad risk för komplikationer vid narkos och vi anpassar därför alltid narkosen för att minska den risken. En specialnarkos kostar lite extra men rekommenderas alltid om vi bedömer att det behövs och görs alltid med omtanke för ditt djur.

Vad är en direktreglering?

Direktreglering innebär att vi mot en avgift skickar fakturan för besöket direkt till ert försäkringsbolag för att de ska kunna ta ett beslut och ersätta de kostnader som går på försäkringen direkt. När vi fått svar från försäkringsbolaget vet vi hur stor andel av kostnaden som de betalar och hur stor andel du som djurägare betalar. Om ni får ersättning från försäkringsbolaget betalar ni oftast självrisk samt eventuella rörliga kostnader. Observera att alla besök eller operationer hos veterinär inte täcks av försäkringen. Ofta ersätter inte försäkringen ex vis kastrering, vaccination och tandvårdspaket. Kontakta ert försäkringsbolag för mer information. Om ni inte vill direktreglera ert besök betalar ni hela fakturan själva och skickar sedan in kvittot till försäkringsbolaget i efterhand.

Våra recensioner

4

Besöket gick väldigt smidigt när jag var där med mina två katter Ludde & Rufus.En lite mindre klinik med väldigt trevlig personal och en veterinär som verkligen tog sin tid och hittade vad som var fel väldigt snabbt.Hon visade ett genuint intresse av katterna och att hon verkligen brydde sig om dom.Vi kommer att komma tillbaka hit för konsultation i framtiden då det fungerade så bra.

5

Stort tack till er alla på evidensia i fruängen.Ni tar alltid bra hand om vår lilla Theyo och är hjälpsamma med alla tips om hur vi ska ta hand om honom på bästa sätt.Sen bör det nämnas att ni är otroligt hjälpsamma även om man ringer och behöver en tid med hyfsat kort varsel.

5

I never leave reviews but definitely have to for the folks at Evidensia! My cat hates going to the vet, the folks at Evedensia made it so much easier for her to relax and settle in. Help was at hand when things got stressful for her and everyone was so patient and kind.Our vet was extremely thorough, and described everything in detail, zero patronising or sugar coating - just good, helpful factual information for us to make sure Gato lives a healthy and happy life.Recommend membership also, we got an awesome little goodybag full of super cool stuff for Gato to enjoyThanks for being so fantastic today! I really appreciate it!

5

Stort TACK till hela Evidensia-teamet, för trevligt bemötande och stort engagemang av både hund och djurägare! Speciellt stort TACK till Marian veterinär, som på ett mycket professionellt och tryggt sätt tog sig an vår lilla Maja. Är så tacksam för allt ni gjorde för Maja.Kan varmt rekommendera Evidensia Mälarhöjdens Veterinärpraktik. Tack för att ni finns, ni är bäst, Jonas och Susanne

Baserat på recensioner från Google

Kliniken

  • Måndag
    08:00 ­- 20:00
  • Tisdag
    08:00 ­- 18:00
  • Onsdag
    08:00 ­- 20:00
  • Torsdag
    08:00 ­- 18:00
  • Fredag
    08:00 ­- 18:00
  • Lördag
    Stängt
  • Söndag
    Stängt

Medarbetare

default avatar

Susanne

Klinikchef

Susanne är sedan sommaren 2022 klinikchef på Evidensia Mälarhöjdens Veterinärpraktik. Hon har arbetat i djursjukvårdsbranschen sedan 2003, varav 18 år på Evidensia Södra Djursjukhuset Kungens Kurva. Susanne började som receptionist på Södra Djursjukhuset (tidigare Södra djurkliniken) 2003. Hon har även arbetat som djurvårdare under en period och tog även D9 som på den tiden kallades för C15. Efter en tid som sköterska och receptionist började Susanne att arbeta som avdelningschef för reception och telefon, det gjorde hon i cirka 11 år. De sista åren på Södra Djursjukhuset arbetade hon som HR-assistent. Innan Susanne började som klinikchef hos oss på Mälarhöjden så arbetade hon som klinikchef på Roslagstulls Veterinärklinik Exotic i ca 1,5 år Det bästa med att arbeta i den här branschen är att man får arbeta med både djur och människor, att vi hjälper våra patienter till ett bättre liv och mindre lidande. Jag är så stolt över det arbete vi gör varje dag säger Susanne. Tiden innan djursjukvårdsbranschen har Susanne bland annat arbetat med kundservice, och som CAD-ritare och skyltmakare. Susanne har två Dvärgschnauzers. Valencia och Zamora. Hon har även ägt några islandshästar under åren.
Läs mer om Susanne
default avatar

Bogdan

Leg. Veterinär

default avatar

Dalia

Leg. Veterinär

default avatar

Marian

Leg. Veterinär

Våra medarbetare

Facebook inlägg